Posof yöresinde 26 çeşit elma yetiştirildiğini belirten çiftçiler, içi ve dışı kırmızı olan elmaların kanser hastaları başta olmak üzere gelişmekte olan spastik özürlü çocuklar, diş eti hastalığı, öksürük, bronşit ve karaciğere uygun geldiğini söyledi. Olağan elma üzere yetişen ve olgunlaşan elmalar, uygunca olgunlaştıktan sonra hem içi hem de dışı kırmızı bir renge bürünerek toplanmaya hazır hale geliyor.
Çiftçilikle uğraşan emekli öğretmen Adnan Bozyiğit, “İklim değişikliği emeklerimizin karşılığını almamıza olumsuz tesir ediyor” dedi.
Bozyiğit, bu devir gerekli nem ve kırağı beklediklerini söyleyerek, “İçi dışı kırmızı elmanın olgunlaşması için bekleyip emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Ancak iklim değişikliği emeklerimizin karşılığını almamıza olumsuz tesir ediyor. Son 2 hafta içinde gerekli nem ve kırağı oluşursa elmamızın içi de dışı üzere istenilen kırmızılık olacak. Bu elma genel manada iklim kaidelerine nazaran değişkenlik gösterebiliyor. İklim kuralları uygunluğuna nazaran elmanın içi tam kırmızılaşıyor. Lakin iklim kaideleri olumsuz gittiğinde elma beyaz kalıyor, ya da çok az kırmızılaşıyor” dedi.
“İçi dışı kırmızı elmaya talep kanser hastalarından”
En büyük talebin kanser hastaları tarafından geldiğini söyleyen Bozyiğit, elmanın en değerli özelliğinin öteki elmaların kabuğunda olan antosiyanin bu elmanın etinde de var olması olduğunu söyleyerek, “Elmanın kurutulup tüketilmesi çok yararlı. Tabiplerin kayısıyı kurutup tüketmelerini tasfiye ettiği üzere bunda da birebir durum kelam konusu. Zira Bu elma besin oranını sapından alıyor. Ayrıyeten bu elmanın kabuğundan içe gerçek emme özelliği var, yani lifleri var. Bu lifler sayesinde elma içe gerçek güneş ışınlarını alıyor. Bu özelliklerinden ötürü da birçok hastalığa şifa kaynağı oluyor. Kanser hastalığı başta olmak üzere, Şeker hastalığı, gelişmekte olan spastik özürlü çocuklar, diş eti hastalıkları, karaciğer, sindirimi kolaylaştırma özelliği, öksürük ve bronşit için yeterli geliyor. Ticari bir eser olarak Ardahan’ı hem tanıtan hem de sıhhat açısından da tüketilecek bir eser olan bu eser de hasat devri başladı” diye konuştu.