İş Sıhhati ve Güvenliği Çalışanları Sendikası (İSG-SEN) Genel Lideri İrfan Sayar, İş Sıhhati ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün ülkedeki tüm iş yerlerine iş güvenliği uzmanı, tabibi ve hemşiresi görevlendirilmesini sağlayan İSG Katip Sistemi’ni 21 Ekim’de güncellenme gerekçesiyle kullanıma kapattığını belirterek “Bu mühlet zarfında tüm ülkedeki hiçbir iş yerinde resmi misyonlu olarak tek bir iş sıhhati ve güvenliği çalışanı yoktu” dedi.
Sayar, sistemin 1 Kasım’da açıldığının duyurulduğunu, lakin sisteme giriş ve sağlıklı bir süreç yapılamadığına dikkat çekti.
İSG-SEN Genel Lideri İrfan Sayar, İSG Katip Sistemi’ndeki yaşanan sıkıntıyla ilgili açıklama yaptı.
Sayar, şunları söyledi:
“TÜM ÜLKEDEKİ HİÇBİR İŞ YERİNDE RESMİ MİSYONLU OLARAK TEK BİR İSG ÇALIŞANI YOKTU”
- İş Sıhhati ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İSG Katip Sistemi’ni güncelliyorum diyerek 21 Ekim 2022 günü saat 24.00 itibariyle kullanıma kapattı. İSG Katip Sistemi Türkiye’deki tüm iş yerlerine iş güvenliği uzmanı, iş yeri tabibi ve iş yeri hemşiresi görevlendirmesi yapabilmenizi sağlayan bir programın ismidir. İş Sıhhati ve Güvenliği Genel Müdürlüğü 21 Ekim günü en az bir milyon iş yeri ile yapılan mukaveleyi silerek ve 4 gün sonra açılacak diyerek sistemi kapattı. Bu mühlet zarfında tüm ülkedeki hiçbir iş yerinde resmi vazifeli olarak tek bir İSG çalışanı yoktu. 1 Kasım 2022 Pazartesi günü tekrar açtığını duyurdu. Lakin an prestijiyle giriş yapılamayan ve sağlıklı hiçbir süreç yapamayan İSG çalışanları çok huzursuz ve başı karışık.
“GİRİŞ YAPILAMIYOR, ATAMA ONAYLARI ALINAMIYOR VE GÜVENLİK AÇIKLARI OLUŞUYOR”
- İSG-SEN olarak bu hususta yüzlerce şikayet telefonu ve iletileri almaktayız. Giriş yapılamıyor, atama onayları alınamıyor ve güvenlik açıkları oluşuyor. Sigortası olanları yok, yok olanları var gösteriyor. Sistem daima kusur veriyor. Ayrıyeten kamudaki tabip açığının kapatılması için, hekimlerin tekrar hastaneye dönmesi için iş yeri doktorlarının sırf 30 saatinin ki iş yeri tabibi 195 saate kadar çalışabilmesi mümkün, kullanabilir fazlasını kullanamaz diyerek zati mevcut olan iş yeri doktor zahmetini arttırdı. İş güvenliği uzmanlarının iş yükü daha çok artırılmış oldu. Türkiye’de 2 bin 500 ortak sıhhat güvenlik ünitesi var. 300 bin İSG çalışanı var, lakin hiçbirisi yeni düzenlemeden şad değil.