Anadolu’nun batısında yer alan Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kütahya, Bilecik ve Eskişehir’deki antik kentlerde devam eden arkeolojik kazılarda elde edilen bilgi ve buluntular, binlerce yıl önce bu coğrafyada yaşamış medeniyetler hakkında araştırmacılara yol gösteriyor.
Troya’da 2 bin 500 yıllık zar oyunu tablası bulundu
Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde yer alan Troya Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, 2 bin 500 yıl öncesinden kalma, üzerinde “Bagabazos’un zar oyunu” ya da “Bagabazos zar oyuncusu” yazan zar oyunu tablası bulundu.
Frig alfabesi ile yazılan yazıtta Bagabazos’un Pers olduğu belirlendi.
Assos’ta Doğu Çeşmesi’nde çalışmalar sürüyor
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Behramkale köyü sınırları içinde yer alan Assos Antik Kenti’ndeki kazılarda, Doğu Çeşmesi’nde çalışmalar sürüyor.
Çeşmeden çıkan buluntulardan, bunun ihtişamlı bir yapı olduğu bilgisine ulaşıldı. Kazılarda ortaya çıkarılan demir cürufu, cam parçaları nedeniyle çeşmenin sonraki yıllarda atölye olarak kullanıldığı düşünülüyor.
Daskyleion’da köpek eti tüketimi tespit edildi
Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki Daskyleion Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, Lidya mutfağında köpek kemiklerine ulaşıldı. Mutfakta yapılan araştırmada Lidyalıların köpek eti yedikleri de anlaşıldı.
Gölyazı Apollonia ad Rhyndacum Kenti’nde Apollon tapınak kalıntısı bulundu
Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki Gölyazı Apollonia ad Rhyndacum Kenti’ndeki kazılarda, “Kız Ada” olarak isimlendirilen Apollon Kutsal Alanı’nda Apollon’a adandığı değerlendirilen tapınak kalıntısına rastlandı.
Aizanoi’de Zeus tapınağında restorasyon çalışmaları sürüyor
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi kentinde, Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus tapınağında restorasyon çalışmaları sürüyor.
Tapınağın çevresinde milattan önce 3000’li yıllara ait yerleşim tabakaları bulundu.
Tavşanlı Höyük’te karbonize insan beyni ve derisi bulundu
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesindeki Tavşanlı Höyük’teki kazılarda, Tunç Çağı’nda 3 bin 700 yıl önce bölgeye yapılan saldırıda yakılıp yıkılan evlerinden kaçamayıp ölen iki insana ait olduğu belirtilen iskeletlerden birinde karbonize olarak korunmuş “beyin ve deri kalıntıları” bulundu.
Küllüoba’da 5 bin yıllık boya paleti ortaya çıkarıldı
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba’da yapılan kazılarda, küp şeklinde 25 çocuk mezarı ve içlerinde iskeletler ile taştan yapılmış 5 bin yıllık boya paleti ortaya çıkarıldı.
Bilecik’te 9 bin yıl öncesine ait yaşam alanlarına rastlandı
Bilecik’te bir apartmanın yanındaki boş arsada yürütülen kazılarda, 9 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen yaşam alanlarına rastlandı.
Kazılarda, çanak çömlek parçaları, sünger taşı, taş baltalar, kemik aletler ve parmak izi gibi bulgular bulundu.
Bu bulgular, Batı Anadolu’nun binlerce yıl önce de önemli bir yerleşim yeri olduğunu ve bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin zengin bir kültüre sahip olduğunu gösteriyor. (AA)