Evliya Çelebi’nin Mısır’da Kayıp Olan Mezarı

Söyleşiler ve etkinlikleri ile son gününde vatandaşlardan yoğun ilgi gören 13. Kocaeli Kitap Fuarında Yazar ve Belgeselci Ömer Faruk Aksoy “Evliya Çelebi’den Google Maps’e” adlı söyleşisi ile Selim Sırrı Paşa Salonunda kitapseverlerle bir araya geldi. 

 

“EVLİYA ÇELEBİ BÜYÜK İNSAN”

Evliye Çelebi’nin büyük bir insan olduğunu belirten Aksoy, “Hepimizin onunla gurur duyması lazım. 400 sene evvel yaşamı,ş o dönemki Osmanlı coğrafyasının hemen hemen her yerini dolaşmış. Bizde Evliya Çelebi yılı ilanından sonra 2015’te, kendisinin adına bir belgesel yapalım dedik. Ben bu vesile ile bu kitap fuarını düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum. Burada davet edilmek gurur verici bir şey” dedi.

 

“MEKKE VE MEDİNE’DE ÇEKİMLER YAPACAĞIZ”

Aksoy, “Evliya Çelebi at üstünde üç kıtayı dolaşmış, Viyana’nın içlerine kadar gitmiş. O dönemde Viyana kuşatıldığında, Osmanlı askeri yöneticileri ona Viyana’nın iç kısımları ile ilgili kendisinden bilgi almışlar. Yakın zamanda Balkanlardaki belgesellerimize devam edeceğiz. Şu an Türkiye içerisindeki çekimlerimize devam ediyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki yıl şubat-mart aylarında Mekke ve Medine’ye de gitmeyi planlıyoruz. Daha sonrada Mısır’a gidip, orada gezdiği yerleri görmek istiyoruz. Ve nasip olursa Mısır’da kayıp olan mezarını bulmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

 

ŞEHRİN KAHRAMANLARI

Süleyman Paşa Salonu’nda ise Şehrin Kahramanları, Kahramanlık Öyküleri başlıklı söyleşide konuşan Babam Çatlı kitabının da yazarı Doç. Dr. Gökçen Çatlı, antropoloji alanında akademik kariyer yaptığını belirtti. Avrupa’da yaşadıkları yıllarda zor koşullarda yaşadıklarını anlatan Çatlı, “Babam yurt dışına çıktıktan bir buçuk yıl sonra bizi de yanına aldı. Babam ketum bir insandı. Sırrını kimseyle paylaşmazdı. Devlet ülkesi için mücadele eden kimseyi yalnız bırakmaz. Kadim devlet geleneğimizde böyle bir durum yoktur” ifadesini kullandı.

 

İNCİL TAHRİF EDİLMİŞTİR

2006’da İslamiyet’i kabul eden Kanadalı işaret dili ve İngilizce öğretmeni Jenny Molendyk Divleli, İslam’da Bir Yolculuk: İslam’ın Rengi konulu söyleşide katılımcılarının sorularını cevaplandırdı söyleşi sonrası kitaplarını imzaladı. ‘’20’li yaşlarımda Hristiyanlıktan koptum ve sorgulamaya başladım’’ diyen Molendyk Divleli, ‘’Kanada’da tanıştığım bir Müslüman sonrası Allah benim için bir kapı açtı ve İslam ile tanıştım. Suriyeli komşumun Kur’an-ı Kerim hediye etmesi sonrası Kur’an okumaya başladım İncil ile Kur’an’ı kıyasladığımda 1400 yıldır değişmeyen bir Kur’an varken en erken Hz. İsa’dan 150 yıl sonra yazılmış tahrif edilmiş İncil olduğunu kanaatine vardım’’ dedi.

 

DİZİLERİM KİTAPLARIM KADAR YER ETMİYOR

Yazar, Oyuncu Murat Tavlı, Yanlış Kişiler Doğru Keşkeler başlıklı söyleşisinde,  “Bu zamana kadar oynadığım 400 bölüm TV dizisi var ama kitaplarım kadar aklımda yer etmiyor. Yazmayı insanlara kendimi anlatmayı seviyorum Bir insanın hayatına kitaplarla dokunabilirsiniz. Kitap yazarken yalnızım ama kitap çıktıktan sonra her yerde her evde konuk olarak kitaplarımla misafirim” açıklamasını yaptı.

 

NEFSİ ARINDIRMAK VE KALBİ UYANDIRMAK

Dervişin Teselli Koleksiyonu kitabının yazarı Mecit Ömür Öztürk, “İbadetlerin en güzeli hüsnü zandır. Eylemlerimiz içerisinde başkalarının hayatı bizi etkiliyor. Hayatta bizim dışımızda o kadar çok şey var ki. Elimizde olmadan başımıza gelen pek çok şey var. Hz. Musa ve Hızır (AS) kıssasında arka planını bilmediğin şeye sabredememek hissesini çıkarıyoruz. Her olaydaki hikmeti göremeyebiliriz. Manevi terbiye sistemlerinde Tasavvufta nefsi arındırmak ve kalbi uyandırmak vardır” yorumunda bulundu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir